Bij een goed monturenadvies spelen een aantal aspecten een duidelijke rol. Een bril moet lekker zitten en u goed staan. Ga voor een bril welke goed past bij de vorm van uw gezicht. Kies een brilvorm die tegenovergesteld is aan uw gezichtsvorm voor een mooie uitstraling. Op basis van de termen oudziendheid, verziendheid en bijziendheid zal er ook een bewuste (technische) keuze moeten worden gemaakt. Onze optometrie kan u hier verder mee helpen.

Zoveel mensen, zoveel vormen van gezichten.
Er zijn wel een aantal groepen te definieren en hierover kunnen we nu al het volgende zeggen.

  • Een ronde gezichtsvorm wordt gekenmerkt door een breed voorhoofd met ronde wangen en een ronde kin. Brillen met een hoekige vorm (zoals rechthoekig of piloot) staan goed bij een rond gezicht.
  • Een ovale gezichtsvorm is evenwichtig en heeft geproportioneerde gelaatstrekken. Bijna alle brillen passen goed bij zo’n gezicht.
  • Een vierkant gezichtsvorm is even breed als lang en heeft scherpe, hoekige gelaatstrekken. Ronde en ovale brillen verzachten de hoekige gelaatstrekken en staan dus erg goed.
  • Een rechthoekig gezicht is langer dan dat deze breed is. Rechthoekige staan niet. Ronde en ovale brilvormen staan prima bij een rechthoekig gezicht.
  • Als je een smal voorhoofd en jukbeenderen hebt met een brede kaaklijn, dan heb je een driehoekige gezichtsvorm. Kies voor een ronde of ovale bril.
  • Een hartvormig gezicht heeft een breed voorhoofd met brede jukbeenderen, terwijl de kin smal is. Bij deze gezichtsvorm passen zowel hoekige als ronde brilvormen.

Ondanks deze typeringen is een ieder uniek en zullen onze specialisten uw specifieke gezichtsvorm willen beoordelen, alvorens te komen tot een juist advies. Onze collega’s worden door deze advisering geïnspireerd door de jaarlijkse inspiratiedagen.

Het is mogelijk om het uitgekozen montuur op het gezicht van een digitale foto te ‘bewonderen’.