Keratoconus is een chronische oogaandoening waarbij het hoornvlies, het heldere voorste gedeelte van het oog langzaam vervormt. Er onstaat in het midden van het oog een puntvormige uitstulping, de “conus”. Ook wordt het hoornvlies dunner en kunnen er littekens onstaan.

Dit alles heeft een negatieve invloed op het zicht. In een vroeg stadium van keratoconus worden vaak speciale lenzen aangepast door specialisten waardoor patiënten vaak een normaal leven kunnen leiden. Helaas komt het ook voor dat keratoconus zich zover ontwikkelt dat het niet meer mogelijk is het met een lens te corrigeren of dat lenzen niet meer worden verdragen. Vaak vindt er dan een hoornvliestransplantatie plaats om het vervormde hoornvliesweefsel te vervangen. Keratoconus kan ook in een lichte vorm voorkomen waarbij de aandoening vrij weinig impact heeft op het leven van de patiënt en bijvoorbeeld met een bril of harde lenzen het zicht is te corrigeren.

De Rose.k2® lens is een contactlens speciaal ontworpen voor correctie bij een keratoconus. De lens is toepasbaar bij diverse graderingen van keratoconus. De Rose.k2® is ook in een uitvoering verkrijgbaar die bijzonder geschikt is als correctie lens na een cornea transplantatie (Rose-k® post-graft).

Vraag onze contactlensspecialist naar deze lenseoplossing i.c.m deze oogaandoening.