Hebben steeds meer kinderen een bril nodig door onze veranderde levensstijl?

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, wordt gecorrigeerd met een min sterkte. Tegenwoordig zijn er steeds meer myopen, namelijk 1 op de 2 personen. In 1950 was dat 1 op 4 en in 1900 waren er bijna geen myopen. De grootste oorzaak van myopie is nog steeds onze levensstijl. Onze kinderen zitten te vaak en te dichtbij achter hun tablet of smartphone. Ook zitten ze teveel binnen in onnatuurlijk licht waardoor het oog te weinig diopine binnen krijgt. Diopine is een belangrijke stof voor het oog, het remt namelijk de groei van het oog in een bepaalde verhouding (de lengte t.o.v. de hoogte). Hoe meer die verhouding uit elkaar gaat, hoe hoger de myopie gaat worden.

Wat voor problemen geeft dit voor de gezondheid van onze ogen?

Het nadeel hiervan is dat het netvlies steeds meer uitrekt en daardoor dunner wordt. Dit kan op latere leeftijd voor ernstige oogafwijkingen zorgen. Vanaf de min 6 praat je al over 34% meer kans om op latere leeftijd slechtziend te worden, vanaf min 15 praat je al over 90% kans. Dat is schrikbarend hoog! Dit kan in de toekomst voor grote problemen zorgen. Eigenlijk is er bijna geen enkele beroepsgroep te bedenken waarbij de ogen niet belangrijk zijn. Helemaal omdat heel veel mensen zich hier nog steeds niet bewust van zijn. Daarom is het zeer verstandig om regelmatig het netvlies te laten controleren door een geregistreerde optometrist zodat eventuele afwijkingen tijdig kunnen worden ontdekt.

De afwijkingen die bij hoge myopen het meeste voorkomen zijn:

  • Glaucoom
  • Cataract
  • Ablatio Retina

Wat is Glaucoom?

Door een te hoge druk in het oog worden de bloedvaten afgekneld. Dit heeft als gevolg dat de zenuwvezels gaan loslaten. Blijft de oogdruk lange tijd te hoog dan sterven de zenuwvezels zelfs af. De zenuwvezels verbinden het netvlies met de hersenen. Dit zorgt ervoor dat het gezichtsveld kleiner wordt (er ontstaan blinde vlekken). Dit gaat alleen heel erg geleidelijk en begint aan de buitenkant, waardoor dit niet zo snel opvalt. De oogdruk hoeft niet altijd hoog te zijn voor glaucoom, er zijn ook andere redenen voor glaucoom, maar vaak gaat het wel om de bloedtoevoer.

Wat zijn de risicofactoren voor glaucoom?

  • Verhoogde oogdruk
  • Hoge ver- of bijziendheid
  • Glaucoom in de familie
  • Afwijkingen in de bloedvaten bij of in het oog
  • Hogere leeftijd
  • Negroide ras

Wat is cataract?

Achter de iris zit de ooglens, als we worden geboren is dit een mooie  heldere lens. De ooglens zorgt samen met de cornea en de pupil voor een scherp beeld op het netvlies. Naarmate we ouder worden wordt de ooglens troebel, dit noemen we cataract.

De klachten die bij cataract horen zijn:

  • Wazig zien
  • Minder goed in het donker kunnen kijken (halo’s)
  • Verminderd kleurencontrast
  • Dubbel zien met één oog
  • Wisselende brilsterkte

Er zijn verschillende soorten cataract. Hoe de klachten zijn hangt af waar de ooglens troebel begint te worden. Dit kan namelijk aan de rand beginnen of juist centraal.

Wat is een Ablatio Retina (netvliesloslating)?

Het oog is gevuld met een gelei-achtige substantie, wat we het glasvocht noemen. Deze zit aan de binnenkant vast aan het netvlies. Naarmate we ouder worden veranderd de samenstelling van het glasvocht, het gaat namelijk krimpen. Hierdoor trekt het aan het netvlies en uiteindelijk gaat het los zitten (achterste glasvochtloslating). Dit merkt u door allemaal sliertjes/stipjes in het gezichtsveld te zien, dit noemen we mouches volantes. Soms kan het zijn dat er ook flitsen worden gezien en soms kan er een netvliesscheurtje ontstaan.Als er een netvliesscheur is ontstaan kan er vocht, van het glasvocht, via de scheur achter het netvlies komen. Dit is een netvliesloslating, omdat nu een gedeelte los zit verliest het zijn functie. Dit wordt vaak als een donkere vage vlek waargenomen.

Wat is hier aan te doen?

Bij een min sterkte valt het beeld voor het netvlies. Als dit wordt gecorrigeerd met een brillenglas, komt het beeld centraal op het netvlies  te liggen (myopic defocus).  Aan de buitenkant, de blauwe lijn, valt het beeld achter het netvlies (hyperopic defocus). Het oog krijgt zo de prijkkel om daar naar toe te groeien. Zo wordt het oog steeds “langer”.

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar verschillende mogelijkheden om de myopie te kunnen stabiliseren. Bekende methoden zijn nachtlenzen en multifocale maandlenzen. Deze contactlenzen corrigeren het oog ook perifeer aan. Blijven de ogen toch nog steeds achteruit gaan, dan is druppelen met Atropine een mogelijke behandeling.